Kuva: Arto Käkönen
Altto Laura Mäkelä (keskellä) ja kuorotoverit iloisissa tunnelmissa.

5.

How low can you go? MTK vapaalla

14.9.2013

Harjoitusten ja konserttien vastapainoksi ja yhteishengen rakentamiseksi tarvitaan yhteisiä juhlia ja aktiviteetteja. Musiikkitalon kuoron ensimmäinen karonkka pidettiin Ravintola Laulumiehissä Verdin Requiemin esityksen jälkeen 14.9.2013.

Suurimuotoisempia karonkkoja on sittemmin ollut keskimäärin kerran vuodessa, esimerkiksi Trattoria Sognossa ja Bottalla. Väliin on ripoteltu pienempiä juhlahetkiä: pikkujouluja on vietetty Musiikkitalolla ja Ravintola Löylyssä, ja useamman kerran on skoolattu Paavo-salin ja konserttisalin välisellä Antin aukiolla. Yhteislaulun, syömisen ja juomisen ohessa on kisattu visailuin ja kahootein: Montako pilkkua on kuoron logossa? Miten MTK:n uuden taiteellisen johtajan sukunimi kirjoitetaan? Tammikuusta 2016 alkaen pelattiin myös sählyä Tapiolassa harjoitussunnuntaisin. Yhteisestä toiminnasta pidettiin kiinni pandemiankin aikana: virtuaalipikkujouluja vietettiin 28.11.2020 ja virtuaalisia vapun jälkilöylyjä 2.5.2021. Tätä kirjoittaessani on valmisteilla MTK:n juhlien kuningatar, 10-vuotisgaala, 7.5.2022.

Yhteislaulua karonkassa 14.9.2013. Kuva: Mikko Löfroos

”Kolminkertainen eläköön-huuto!” – katso tunnelmia Verdin Requiem -konsertin karonkassa 14.9.2013. Kuvaus: Petri Strandberg. Editointi: Petri Strandberg / Mikko Kuivalainen.

”Olet hullu ja haluat osallistua kuulijana”

Karonkoihin ja juhlahetkiin valmistetut esitykset ovat oma lukunsa. On kuultu melodikataidetta, UkuLissujen ohjelmistoa, ABBA:a sekä kuoron esittämien nykymusiikkiteosten inspiroimaa Traumatrilogiaa. Avainsanoja ovat huumori, itsensä likoon laittaminen ja kunnianhimoinen toteutus. Vakavamman sooloilun tarpeeseen vastasivat vuosina 2016–2017 järjestetyt lied- ja oopperaillat. Basso Sami Grönbergin luona 28.1.2017 pidetyssä Elämää ja esittäjäänsä suuremmat aariat -illassa oli mukana yli 20 kuorolaista laulamassa soolona tai ensembleissä. Rekrytointi tapahtui seuraavasti: a) Olet piilonarsisti ja haluat osallistua laulajana, b) Olet humoristi ja haluat osallistua säestäjänä, c) Olet hullu ja haluat osallistua kuulijana.

Riikka Paasikivi, altto, ja Heli Immonen, altto:

”Töölöntorilla vietettiin ravintolassa karonkkaa [22.5.2015] ja eri stemmoille annettiin tehtäväksi miettiä omaa stemmaa kuvastava slogan. Altot voittivat sloganilla ’How low can you go!’”

MTK:n puheenjohtaja Minna Vatanen pitää maljapuhetta.
Kuva: Arto Käkönen

Traumatrilogian ensimmäinen osa oli Jonathan Harveyn Messages-teoksen (konsertti 15.2.2019) ja sen harjoitusprosessin inspiroima puhekuoro. Teoksen harjoittaneen Nils Schweckendiekin nasevat kommentit päätyivät taiteen aineksiksi.
Kuva: Anna Pulkkis

Kirjaudu