Kuva: Mikko Löfroos
Tapani Länsiö johti perustamaansa Musiikkitalon kuoroa viiden vuoden ajan.

9.

Taiteellinen johto vaihtuu

1/2017

Tammikuussa 2017 viisivuotias Musiikkitalon kuoro eli muutoksen aikaa. Tapani Länsiö väistyi taiteellisen johtajan paikalta, ja hänen tilalleen tulivat Nils Schweckendiek taiteelliseksi johtajaksi ja Jani Sivén kuoromestariksi.

Länsiö oli ollut perustamassa kuoroa ja luomassa sen toimintatapoja ja -kulttuuria. Kahden johtajan malliin siirtyminen merkitsi kuorolle samalla – Tiina Rissasen sanoin – siirtymistä perustamisvuosista seuraavaan vaiheeseen, jossa olemassa oleva organisaatio palkkaa työntekijänsä määriteltyihin tehtäviin. Uudet johtajat toivat mukanaan omat persoonansa, johtamistyylinsä ja priorisointinsa. Myös toimintatapoihin tuli muutoksia. Joka toisen sunnuntain sijaan harjoituksia oli nyt viikon välein, sunnuntaisin tai maanantaisin. Perinteeksi muodostunut Hymnien yö -konsertti jäi pois. Muutokset niin henkilötasolla kuin harjoitusaikojenkin suhteen saivat aikaan sen, että kuoron ovi kävi molempiin suuntiin. Muutaman kuorolaisen ristiriitaiset tunteet tulevat esiin Wilhelm Kvistin kirjoituksessa (”Lähtevä kuoronjohtaja saa sekä risuja että ruusuja viiden johtajavuotensa jälkeen”, HBL 17.5.2016), joka julkaistiin pian sen jälkeen, kun Länsiö oli kuoroharjoituksissa ilmoittanut jättävänsä taiteellisen johtajan tehtävän.

Lisää palkattua henkilökuntaa

Äänenjohtajina olivat aiemmin toimineet kokeneet kuorolaiset, ja Urpo ”Upi” Rauhala oli ollut varalaulunjohtajana. Nyt äänenjohtajiksi palkattiin kuoron ulkopuolelta Sasha Vassileva (S), Nea Meriranta (A), Martti Anttila (T) ja Jussi Linnanmäki (B). Vuoden 2022 alussa Linnanmäki jatkaa edelleen, alton äänenjohtajana on Eleriin Müüripeal, sopraanon äänenjohtajana aloittaa Eeva-Maria Kopp, ja tenorin äänenjohtajaa haetaan. Kuorolaulajien äänellisiä ja soinnillisia valmiuksia vaalimaan perustettiin syyskaudella 2020 Laulupaja, jonka puitteissa kuorolaiset voivat ottaa laulutunteja äänenjohtajilta sekä muilta ammattilaisilta. Kuoron harjoitusorkesterina on vuosien varrella ollut monia pianisteja, säännöllisimmin Joel Papinoja, joka lokakuusta 2020 lähtien on ollut kuoron vakinainen korrepetiittori.

Hannu Lintu ja Nils Schweckendiek Mahlerin toisen sinfonian harjoituksissa tammikuussa 2019.
Kuva: Arto Käkönen

Joel Papinoja ja Jani Sivén työssään.
Kuva: Arto Käkönen

Bassojen äänenjohtaja Jussi Linnanmäki tauolla.
Kuva: Arto Käkönen

Kuoron hallituksen puheenjohtajan intensiivinen jakso – lue, miltä taiteellisen johdon vaihtuminen näytti Pekka Pokelan silmin

MTK:n basso Heikki Paavolan kirjoittama juttu ”Musiikkitalon kuoro nousukiidossa” (Sulasol 4/2018) toimii eräänlaisena välitilinpäätöksenä uusien johtajien päästyä työssään alkuun. ”Nykyisellään kuoro on erinomainen yhteistyökumppani ja lopputulokset ovat palkitsevia”, kommentoi RSO:n ylikapellimestari Hannu Lintu jutussa.

Kirjaudu