Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Tapiolan kuoro ja Musiikkitalon kuoro asemissa Sibelius-monumentilla.

10.

Kunkkukeikka

1.6.2017

Musiikkitalon kuoro konsertoi tavallisesti kotisalissaan, ja talon ulkopuolella tapahtuvat esiintymiset ovat aina erityistapauksia. Näin oli asian laita etenkin 1.6.2017, kun kuorolaiset kuljetettiin salaperäiselle ulkoilmakeikalle vailla ennakkotietoa esiintymispaikasta tai yleisöstä.

Bussimatkan määränpäänä oli Sibelius-monumentti, jonka luona MTK esiintyi Ruotsin, Norjan ja Tanskan kuninkaallisille sekä Islannin ja Suomen presidenteille. Valtioneuvoston kanslian järjestämä, tarkkaan suunniteltu tilaisuus oli osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlintaa. MTK:n ohjelmistona oli Gabriel Linsénin En sommardag i Kangasala sekä Sibeliuksen Till Thérèse Hahl [II] ja Finlandia, joista jälkimmäinen laulettiin yhdessä Tapiolan kuoron kanssa. Annika Hällsten kuvaili vaativia olosuhteita (HBL 2.6.2017): ”Sade oli laantunut mutta tuuli yltynyt, ja kuningatar Sonja joutui pitämään hatustaan kiinni vielä tiukemmin kuin aikaisemmin päivällä. Onneksi joku oli ymmärtänyt pystyttää vieraille teltan mukavine tuoleineen. Kaksi urheaa kuoroa – Musiikkitalon kuoro ja Tapiolan kuoro – hytisi tuulessa.” Laulu kajahti joka tapauksessa komeasti, eikä bussissa jaettuja kertakäyttösadetakkejakaan loppujen lopuksi tarvittu.

”Suomi 100 -tuokion” ohjelma.
Kuva: Anna Pulkkis

Nils Schweckendiek tervehtii tasavallan presidentti Sauli Niinistöä ja rouva Jenni Haukiota.
Kuva: Arto Käkönen

Näkymä kuorokorokkeilta kunniavieraiden teltalle.
Kuva: Arto Käkönen

Riikka Paasikivi, altto, ja Heli Immonen, altto:

”Kuorolaisille ilmoitettiin, että meillä on keikka Helsingin alueella 1.6.2017. Bussikuljetus Musiikkitalolta 1,5 h ennen H-hetkeä, mutta ei kerrottu, mihin bussi vie ja kuka on yleisönä.
Sää oli todella kolea tuona kesäkuun päivänä, mutta tunnelmaa kohotti bussissa, kun kerrottiin, että yleisönä meillä on kaksi kuningasta, kolme kuningatarta ja kaksi presidenttiä puolisoineen eli olimme siis menossa esiintymään Pohjoismaiden valtionpäämiehille. Turvallisuussyistä keikan yleisöstä ei kerrottu etukäteen. Hytisimme kuoropuvuissa kertakäyttösadetakki ainoana lämmikkeenä. Ilma oli pilvinen, kolea ja pieni tihkusade seurasi matkaa bussista monumentille äänenavaukseen. Mutta… Noin varttia ennen kuninkaallisten saapumista pilvipeite alkoi rakoilla, ja kun Finlandian ensimmäiset sävelet kaikuivat ilmoille aurinko paistoi jo lämpimästi. Isänmaamme Suomi tervehti Pohjolan valtionpäämiehiä, ja kuorolaisille jäi ikuinen muisto tästä historiallisesta hetkestä.”

Kirjaudu