Kuva: Arto Käkönen
Suurkuoro paikoillaan Mahlerin kahdeksannen sinfonian harjoituksissa Musiikkitalolla.

12.

Suuri on kaunista

24.8.2018

Musiikkitalon kuoro on ollut mukana muutamassa jättituotannossa, jotka ovat harvinaista herkkua niin esittäjille kuin yleisöllekin. Suurin kaikista on ollut Mahlerin kahdeksas sinfonia eli ns. tuhannen sinfonia, joka esitettiin laajennetun RSO:n, kahdeksan solistin, Tapiolan Kamarikuoron, Spira Ensemblen, Kampin Laulun ja Cantores Minores -poikakuoron kanssa – yhteensä 350 muusikon voimin – Helsingin Juhlaviikoilla 24.8.2018.

Musiikkitalon kuoron tavoitekoko on 120 laulajaa, mutta toistaiseksi laulajia on alle sata. Tarpeen tullen on lyöttäydytty yhteen muiden kuorojen kanssa. Mahlerin toisen sinfonian vaatimat suuren kuoron väreilevät pianissimot on toteutettu yhteistyössä Auditen ja Helsingin kamarikuoron (HKO, 17. ja 18.5.2017) sekä Sibelius-Akatemian kuoron (RSO, 16. ja 17.1.2019) kanssa. Muita suurteoksia ovat olleet Schönbergin Gurrelieder 16. ja 17.8.2019 sekä Berliozin La Damnation de Faust RSO:n, Ylioppilaskunnan Laulajien ja Suomen Kansallisoopperan lapsikuoron kanssa 17.1.2020. Etenkin jälkimmäisessä MTK sai eläytyä moniin rooleihin ja olikin ”hyvässä iskussa iloisena maalaisväkenä, remuavina opiskelijoina, akateemisen hartaassa Aamen-hymnissä ja kiusoittelevina helvetin henkinä” (Hannu-Ilari Lampila, HS 19.1.2020). Harjoituksissa kapellimestari Lintukin hätkähti, kun MTK:n naiset rääkäisivät ratsastuskohtaukseen kuuluvan kauhunkiljaisunsa.

Nils Schweckendiek harjoittaa Mahler 8 -suurkuoroa Musiikkitalon Paavo-salissa elokuussa 2018.
Kuva: Arto Käkönen

”Tuhannen sinfonia” on laulettu, ja kuorot ottavat suosionosoitukset vastaan seisten.
Kuva: Arto Käkönen

Konserttitaltiointi

Gustav Mahler: Sinfonia nro 8. Radion sinfoniaorkesteri, Musiikkitalon kuoro, Kampin Laulu, Spira Ensemble, Tapiolan Kamarikuoro ja Cantores Minores, sol. Camilla Nylund, Helena Juntunen, Anu Komsi, Lilli Paasikivi, Tuija Knihtilä, Tuomas Katajala, Stephen Gadd ja Mika Kares; johtaa Hannu Lintu, kuorojen valmennus Nils Schweckendiek, Kari Turunen ja Hannu Norjanen. Taltioitu Helsingin Juhlaviikoilla Musiikkitalon konserttisalissa 24.8.2018.

”Tuhannen sinfoniasta tuli oman aikansa kiertävä areenashow, ja jos vastaava spektaakkeli olisi syntynyt nykypäivänä, se olisi todennäköisesti toteutettu Hartwall-areenalla tai Olympiastadionilla. […] Se, joka halusi, saattoi huvitella Musiikkitalossa esimerkiksi laskemalla orkesterimuusikoita tai kuorojen jäseniä. 250 kappaletta parhaita kuorolaulajiamme […] muodosti suurkuoron, joka selviytyi tehtävästään ilmiömäisen hyvin.” Wilhelm Kvist, ”Suurinta ja komeinta mitä Helsingin kuororintamalla on tehty”, HBL 25.8.2018  

Gurrelieder-produktion ohjelmalehtinen. MTK:n lisäksi mukana olivat solistit, HKO, Sinfonia Lahti, Polyteknikkojen Kuoro ja Spira Ensemble. Kapellimestarina oli Susanna Mälkki.

Kirjaudu