Kuva: Arto Käkönen
Sopraano Joppe Paalanen ottaa ilon irti nuottitelineiden järjestelystä.

11.

Toiminnanjohtaja ja “pikku kätöset”

11/2017

Mitä käytännön asioihin tulee, Musiikkitalon kuoron toiminnanjohtajalla on kaikki langat käsissään. Apuna hääräävät viskaalit ja muut talkootyötä tekevät ”pikku kätöset”.

Pian taiteellisen johdon vaihtumisen jälkeen Musiikkitalon kuorossa tapahtui toinenkin merkittävä henkilövaihdos, kun kuoroa perustamassa ollut intendentti Tiina Rissanen päätti kautensa marraskuun 2017 lopussa. Ajankohta oli valittu siten, että tieto ehtisi siirtyä vanhan ja uuden organisaation välillä. Tiinan seuraajaksi – nyt nimikkeellä toiminnanjohtaja – valittiin Margit Hovi, joka aloitti tehtävässä 15.10.2017. Margitin kausi jäi lyhyeksi, sillä hän jätti tehtävän kesäkuun 2018 puolivälissä. Sekä Tiina että Margit ovat jatkaneet laulajina kuorossa, Tiina sopraanossa ja Margit altossa. Uusi toiminnanjohtaja löytyi ykkössopraanon riveistä: Marjut Häkkinen aloitti tehtävässä 1.6.2018 (Marjutin haastattelun löydät luvusta 14). Toiminnanjohtajan työtehtävät ovat monenlaiset. Hän hoitaa käytännön järjestelyt (kuten tilakysymykset), sopimukset ja ohjeistukset tiiviissä yhteistyössä kuoron taiteellisen johdon sekä Musiikkitalon toimijoiden kanssa.

”Riskinottoa pitäisi arvostaa enemmän” – lue Tiina Rissasen haastattelu

”Kaikki pidetään mukana”

Margit Hovi toimi Musiikkitalon kuoron toiminnanjohtajana lokakuusta 2017 kesäkuuhun 2018. Hän tuli kuoroon laulajaksi syksyllä 2014, ykkösalton riveihin. 

– lue Margit Hovin haastattelu

“Kukaan ei himmaile.” HKO Screenissä 14.2.2019 julkaistulla videolla toiminnanjohtaja Marjut Häkkinen ja kuorolaiset Minna Vatanen ja Mikko Kuivalainen kertovat Musiikkitalon kuoron kehityksestä, yhdessä laulamisen autuudesta ja harjoittelusta, joka voi tapahtua vaikka lentokoneessa.

Kahvit, tuolit, karonkat, nuotit…

Harjoitustilan järjestelystä (tuolit, telineet ja piano) huolehtii viikoittain vaihtuva neljän hengen KaTu-partio (KaTu = kahvit & tuolit). Vuoron haastavuus vaihtelee suuresti sen mukaan, saako esimerkiksi tuolit jättää harjoituksen jälkeen paikalleen – ja ovatko kaikki vuorossa olevat paikalla. Alkuvuosina KaTu-vuorolaiset keittivät myös taukokahvit, jotka tarjoiltiin Antin aukiolla. Sittemmin taukotarjoilu on siirtynyt taiteilijakahvilaan kahviautomaatin äärelle. Kuorolaisten joukosta valitut viskaalit huolehtivat esimerkiksi karonkoista, nuoteista, konserttisiirtymisistä ja tarjoiluista. Tärkeitä vastuualueita ovat myös talous, varainhankinta ja viestintä. Kaiken kaikkiaan on hyötyä siitä, että isossa kuorossa on osaamista moneen lähtöön. Yksi taitaa kirjanpidon, toinen suoratoiston, kolmas on armoitettu seremoniamestari. Bassorivistö kunnostautuu vitsien laukomisessa.

Kuoron antamat kortit ovat kakkossopraanoa laulavan kuvataiteilija Leena Hannulan käsialaa. Akvarelli ”Hästholmen” annettiin lähtiäisiksi Haydnin The Creationin (12.9.2014) johtaneelle kapellimestari Christopher Bellille. ”Kuuntelin kesän kappaletta ja maalasin samalla tätä”, Leena kertoo.

KaTu-vuorossa sopraano Johanna Rosenqvist.
Kuva: Arto Käkönen

Altto Riikka Paasikivi ja pukupussit.
Kuva: Arto Käkönen

Konserttikersantti Oskari Jääskeläinen (tenori) laittaa kuoron rivit järjestykseen.
Kuva: Arto Käkönen

Kirjaudu