Kuva: Arto Käkönen
Sopraanot Anna-Maija Niiranen (vas.) ja Anna Hellgrén Lindberg-konserttitunnelmissa.

13.

Triumf att finnas till

16. ja 17.10.2019

Lokakuussa 2019 Musiikkitalon kuoro ja RSO esittivät Hannu Linnun johdolla Magnus Lindbergin kuoro-orkesteriteoksen Triumf att finnas till ensimmäistä kertaa Suomessa. Edith Södergranin runoihin sävelletystä teoksesta oli vähällä tulla kuoron matkalippu maailmalle, mutta pandemia sotki kuviot.

Lokakuun 16. ja 17. päivänä 2019 pidetyt konsertit olivat monella tapaa haasteellisia. Triumf att finnas till on laaja, ja stemmat on jaettu usein neljään, välillä jopa kuuteen osaan. Teos oli kantaesitetty Lontoossa marraskuussa 2018 ensimmäisen maailmansodan satavuotismuistokonsertissa ja esitetty sen jälkeen myös Lissabonissa. Nyt säveltäjä oli järjestellyt kuoro-osuutta hieman uudelleen, ja kuorolaiset piirtelivät Nilsin johdolla nuotteihinsa nuolia sen mukaan, mille riville missäkin piti hypätä. Samassa konsertissa laulettiin toinenkin vaikea teos, Stravinskin Häät, jonka iskevät rytmit ja venäjän kieli aiheuttivat päänvaivaa. Kaiken kukkuraksi konsertit osuivat koulujen syyslomaviikolle, mistä seurasi rivien harvenemista.

Arvosteluissa kiinnitettiin huomiota balanssiongelmiin kuoron ja orkesterin välillä. Hannu-Ilari Lampila kirjoitti (HS 18.10.2018), että Lindbergin teoksessa kuoro ”sai tehdä kaikkensa saadakseen äänensä kuuluville, varsinkin silloin, kun vasket jyräsivät sotaisasti ja patarummut paukkuivat aggressiivisesti”. Vaativat konsertit olivat kuitenkin kuorolle työvoitto. MTK kutsuttiin esittämään Triumf att finnas till myös Ranskan Lilleen. Kesäkuulle 2020 suunniteltu konsertti, joka olisi ollut kuoron ensimmäinen Suomen rajojen ulkopuolella, peruuntui harmillisesti pandemian takia.

Triumf att finnas till oli RSO:n Magnus Lindberg -festivaalin avauskonsertin päänumero. Teoksessa lauloi myös kuoron omia solisteja: Sasha Vassileva, Daniela Silén, Eira Karlson ja Heli Immonen.
Kuva: Anna Pulkkis

Säveltäjä Magnus Lindberg. Konsertin ohjelmakirjassa Lindberg kertoo valinneensa teokseensa runoja, joissa ”heijastuu Södergranin fantastinen optimismi. Runoissa ihaillaan avaruutta ja tähtiä, ja itsekin niiden myötä nautin teoksen säveltämisestä ja annoin mennä aika vapaalla: Triumf att finnas till ei ole samalla tavoin tekstin suhteen analyyttinen kuin aiemmat vokaaliteokseni.”
Kuva: Arto Käkönen

Stravinskin Häät-teoksen harjoituksissa. Kokoonpano on erikoinen: neljä pianoa, lyömäsoittimet, solistit ja kuoro.
Kuva: Arto Käkönen

Konserttitaltiointi

Magnus Lindberg: Triumf att finnas till. Radion sinfoniaorkesteri ja Musiikkitalon kuoro, johtaa Hannu Lintu, kuoron valmennus Nils Schweckendiek. Taltioitu Musiikkitalon konserttisalissa 16.10.2019. Triumf att finnas till alkaa kohdasta 23:12.

”Suositeltava harrastus kaikille kielifriikeille” – lue altto ja kieltenopettaja Päivi Ruosteen kirjoittama juttu kuorolaulajan kielitaidosta.

Kirjaudu