Kuva: Anna Pulkkis
Musiikkitalon kuoron oma kasvomaski.

14.

Maskien aika – mitä seuraavaksi?

26. ja 27.2.2020

Helmikuun 26. ja 27. päivinä 2020 Musiikkitalon kuoro lauloi Berliozin Léliota kasvot kalmankalpeiksi meikattuna ja varustautuneena naamarein ja kukkaseppelein. Kukaan ei arvannut, että pari viikkoa myöhemmin harjoitus- ja konserttitoiminta pysähtyisi kuin seinään.

Hector Berlioz’n Lélio on eräänlainen jatko-osa Fantastiselle sinfonialle, erikoislaatuinen kokonaisuus, jossa tunnelmasta ja miljööstä toiseen toiseen hyppivät soolo- ja kuoronumerot vuorottelevat puheosuuden kanssa. Helsingin kaupunginorkesteria ja Jani Sivénin valmentamaa Musiikkitalon kuoroa johti Klaus Mäkelä. Erik Söderblomin ohjaamassa esityksessä kuorolla oli rekvisiittana merirosvohuivit, pahviset naamiot ja kukkaseppeleet, joiden kanssa tuli toimia oikea-aikaisesti ja koheltamatta. Vesa Sirén kirjoitti arviossaan (HS 27.2.2020): ”Lélio on röyhkeä tilkkutäkki vanhoja sävellyksiä ja luonnoksia, jotka Berlioz nivoi yhteen lausuntaosuudella. […] [K]okonaisuutena ja täydellä koneistolla tämä saattoi olla Suomen ensiesitys. Ja kyllä kannatti, sanoisin. Lélio oli myös kuoron ja orkesterin puolesta hieno onnistuminen.”

Basso Anders Sjöberg keskittyy maskeeraukseen.
Kuva: Arto Käkönen

Rekvisiitta oli käytössä jo orkesteriharjoituksissa. Etualalalla kuoron tenoreita.
Kuva: Arto Käkönen

Lélion laulusolisteina olivat Mario Zeffiri ja Nathan Berg, ja puherooliin säveltäjän alter egona eläytyi Cécile Orblin (vas.).
Kuva: Arto Käkönen

Konserttitaltiointi

Hector Berlioz: Lélio. Helsingin kaupunginorkesteri ja Musiikkitalon kuoro, sol. Mario Zeffiri ja Nathan Berg, kertoja Cécile Orblin, ohjaus Erik Söderblom; johtaa Klaus Mäkelä, kuoron valmennus Jani Sivén. Taltioitu Musiikkitalon konserttisalissa 27.2.2020. Lélio alkaa kohdasta 1:29:20, kuoro aloittaa kohdassa 1:41:15.

Pandemia ei MTK:ta lannista

Musiikkitalon kuoron piti muun kulttuuri- ja harrastustoiminnan tavoin jäädä tauolle covid-19-pandemian vuoksi. Kevään 2020 kuoroharjoitukset jouduttiin perumaan 14. maaliskuuta alkaen. Ensimmäiset perutut konsertit olivat HKO:n kanssa huhti- ja toukokuulle 2020 suunnitellut Verdin Quattro pezzi sacri ja Requiem. Harjoituksia pystyttiin pitämään turvajärjestelyin syyskausien 2020 ja 2021 aikana, mutta vuoden 2021 loppuun mennessä ei päästy laulamaan yhdessäkään konsertissa. Tätä kirjoittaessani on juuri peruttu tammikuun 20. ja 21. päiville 2022 suunnitellut konsertit, joissa kuoron piti esittää Brahmsin Ein deutsches Requiem RSO:n kanssa. Vaikka harjoitus- ja konserttitoiminta on ollut katkolla, kuoron hallitus on toiminut koko ajan, ja altto Tiina Nurmen luotsaama juhlavuositoimikunta on työskennellyt ahkerasti. Pandemian tuomista haasteista huolimatta Musiikkitalon kuoro valmistautuu juhlavuoteensa pää pystyssä. Kymmenvuotiaalla kuorolla on kasvavaa vientiä ja suuri into kehittyä yhä paremmaksi.

Marjut Häkkisen ajatuksia kuoron toiminnanjohtajan tehtävästä ja pandemia-ajan haasteista voit lukea täältä: Todellinen tehosopraano – haastattelussa Musiikkitalon kuoron toiminnanjohtaja Marjut Häkkinen

Taiteellinen johtaja Nils Schweckendiekin ja kuoromestari Jani Sivénin ajatuksia kuoron lähimenneisyydestä, nykytilasta ja tulevaisuudesta voit lukea täältä: Kohti entistäkin yhtenäisempää ja suurempaa instrumenttia – haastattelussa Nils Schweckendiek ja Jani Sivén

Musiikkitalon kuorolla on kymmenen ensimmäisen toimintavuotensa aikana ollut lähes 90 esiintymistä, joista valtaosa on ollut konsertteja HKO:n ja RSO:n kanssa. Ylivoimaisesti lauletuin kuoro-orkesteriteos on ollut B9 (17 kertaa); kakkosena tulee Mahlerin toinen sinfonia (neljä kertaa). Kaikki Musiikkitalon kuoron menneet esiintymiset löydät täältä

Kirjaudu